tiistai 2. lokakuuta 2012

Vähemmistöjen Turku?

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevasta politiikasta puhutaan Suomessa enemmän valtakunnallisen kuin kunnallisen päätöksenteon tasolla. Näkyvyyttä on samansukupuolisten parien avioliitto- ja adoptio-oikeuskysymysten lisäksi saanut muun muassa transsukupuolisten pakkosterilisaatio. Näissä keskusteluissa unohtuu usein arki: homo ei ole vain naimisiin haluava abstraktio. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajat ovat yksilöitä, joilla on opiskelupaikka, duuni, perhe, harrastuksia, asunto, sosiaalitoimistoasiakkuus. Näiden jokapäiväisten asioiden sujuminen on kuntapolitiikasta kiinni.

Ihanteellisessa kunnassa palveluiden saatavuus ja asioinnin sujuvuus eivät tietenkään ole sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta kiinni. Entä todellisessa maailmassa? Kun kaupungin uimahalleista ei löydy puku- ja pesutilaa sukupuolenkorjausprosessissa olevalle, tai kun työvoimatoimiston asiakaspalvelija tokaisee "eihän sulla voi olla avovaimoa, sähän olet nainen itsekin", paljastuu miten asiat oikeasti ovat. Vähemmistöjen huomiointi palvelujen järjestämisessä ja kaupungin työntekijöiden koulutuksessa on ala-arvoista.

Vielä törkeämpää on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin julkisen puolen lääkäreille antama ohjeistus koskien transtutkimuksiin hakeutuvia. Sukupuolenkorjausta tarvitsevat tai sitä harkitsevat kierrätetään Turussa turhan välikäden kautta TYKSissä ennen lähettämistä lakisääteisiin tutkimuksiin Helsinkiin tai Tampereelle. Mitään hyväksyttävää syytä tälle tutkimuksia tarpeettomasti viivästyttävälle ja sairaanhoitopiirin varoja turhaan syövälle käytännölle ei ole osattu esittää - lääkärit tietävät kertoa vain, että "tällainen ohje on annettu ylempää". Tähän on puututtava välittömästi seuraavalla valtuustokaudella.

Olen Vasemmistoliiton ehdokkaana Turun kaupunginvaltuustoon nostaakseni nämä tärkeät asiat esille. 317 - äänestä vähemmistövaikuttajaa!

2 kommenttia:

  1. Huom huom! Kaikkia ei suinkaan kierrätetä TYKSin kautta! Itse pääsin koululääkärin lähetteellä suoraan HYKSiin tutkimuksiin.

    VastaaPoista
  2. Moikka SadeK,
    Tahtoisin ehdottaa yhteistyötä blogisi kanssa, mutta en löytänyt sähköpostiosoitettasi mistään! Mikäli haluat kuulla lisää, laita minulle viestiä osoitteeseen salla@upnorthmediagroup.com

    Terkuin Salla Kurkela

    VastaaPoista