perjantai 2. elokuuta 2013

Ulos areenaltani, nörtti!

Huomio: Minna Minkkinen on poistanut twiittinsä, joita tämä teksti koskee, ja todennut vitsiksi tarkoitetun heittonsa epäonnistuneen. Kirjoittamani asiat pitävät silti edelleen paikkansa, ja jätän tämän tekstin paikalleen muistuttamaan tärkeistä asioista.

----

Urheilija nimittää nörttiä vastenmieliseksi ja kehottaa menemään ulos aikaansa haaskaamasta. Kuulostaako tutulta? Tällä kertaa tämän suhteellisen kuluneen kuvion toisti Minna Minkkinen, joka twiittasi Assembly-tietokonetapahtumaan liittyen.

Arvoisa toveri, mitä vittua?! Vaikka alkuperäinen twiitti onkin puettu huoleen lasten terveydestä, se ja sitä seuranneet täydennykset ja kommentit toistavat perinteisiä koulukiusaajien ennakkoluuloja ja nimittelyjä nörttien lihavuudesta ja päivänvaloa näkemättömyydestä. Tavallaan luulin, että ainakin omassa puolueessani olisi kasvettu ulos niistä ajoista, kun tietokoneet olivat epäilyttäviä helvetinlaitteita ja niillä pelaavat säälittäviä finninaamoja, jotka eivät kestä kohdata todellisuutta. Vai onko kyse siitä, että nörttien pitäisi ymmärtää pysyä siellä himassa pelaamassa, eikä kokoontua kohtaamaan toisiaan sosiaalisen kanssakäymisen merkeissä Assemblyjen kaltaisissa tapahtumissa?

Olen pelannut tietokoneella koko pienen ikäni, ja saanut peleistä paljon. Olen oppinut englannin kieltä nopeammin ja paremmin kuin ikätoverini kouluaikoina, ongelmanratkaisutaitoni ovat kehittyneet (etenkin jos on tarkoitus siirtää jotain painavaa napin päälle, että ovi pysyy auki) ja hienomotoriikkani on hioutunut entistä paremmaksi. Mutta ennen kaikkea tietokonepelit ovat tarjonneet uskomatonta iloa ja niiden ansiosta olen löytänyt monet ystävistäni ja nykyiset seurustelukumppanini ja saanut äitiini ainutlaatuisen yhteyden, jota monet tuttavani kadehtivat.

Olen siis älähtävä koira, johon kalikka kalahti. Päivät pitkät tietokoneella istuva nörtti. Olin niin sanotussa sosiaalisessa mediassa kuin kala vedessä jo ennen kuin siitä tuli mainstreamia. Nettideittailin ennen kuin sen saattoi tunnustaa iltapäivälehdissä. Jännä kyllä, harrastin koko lapsuuteni myös urheilua monipuolisesti: ratsastin, suunnistin, kilpavoimistelin, yleisurheilin ja kävin karatessa. Näiden harrastusten parista en koskaan saanut ystäviä samalla tavalla kuin tietokoneiden kautta, lukuunottamatta niitä suunnistavia ystäviäni, jotka myös pelasivat tietokoneella. Urheiluharrastustani ei lopettanut tietokonepelaaminen, vaan hiipuva kiinnostus ja paikkakunnan vaihdos.

Minun ikäpolveni tietokoneharrastajista valtaosa on ollut koulukiusattuja. Nykyään tietokonepeleistä ja sosiaalisesta mediasta on tullut sosiaalisesti hyväksyttyjä valtavirran harrastuksia, mutta aina riittää niitä, jotka ovat valmiita nokkimaan, jos eivät ymmärrä toisen kiinnostuksia. Voisivatko edes aikuiset ihmiset mennä sen verran itseensä, etteivät nyt jumalauta nimittelisi lapsia ja nuoria vastenmielisiksi näiden harrastusten perusteella? Kävisitte edes omanikäistenne kimppuun.

Se pienempien kiusaaminen loppus ny!5 kommenttia:

 1. Ihme urputusta finninaamalta taas. Pururadalle vain purkamaan aggressioita

  VastaaPoista
 2. Kasvotusten tuokin vitsi olisi voinut olla kovinkin hauska. Terveisin läksi kokista hörppivä peli/tietokonenörtti.

  VastaaPoista
 3. Jännästi luin otsikon ensin, että "Ulos areenaltasi, nörtti!", mikä herätti kiinnostukseni. Arvasin nimittäin tämän tulkitsemani otsikon perusteella, että nörtin (siten kuin sitä tässä yhteydessä tarkoitetaan) pitäisi lähteä pois tietokoneeltaan/internetistä/vastaavasta tekemään jotain muuta "hyödyllistä", vaikka tuo "areena" on heille se luonnollisin.

  Tärkeä asia: lapsuudessani minä olin koulun nörtti. Se oli yhtaikaa (lähinnä) haukkuma mutta myös kehu: osasin korjata minkä tahansa tietokoneongelman ja koulussakin pärjäsin. On ikävää, että tämän vuoksi ihmisiä kiusataan ja röyhkeää, että nyt jopa aikuiset tekevät niin.

  VastaaPoista
 4. Paskan ääliön paska blogi.

  VastaaPoista
 5. Totta kyllä, että netin maailmasta saa ystäviä paljon helpommin, kuin todellisuudessa. Todellisuus on julma paska, joka haisee. Tsemppiä, sulla on oikea asenne!! :)

  VastaaPoista